top of page

Wat als je ketting er plotseling af loopt?

Triathlon | Blog. Een interessant ervaringsblog over triathlon. De triathlon afstanden, triathlon kalender, triathlon training, triathlon kleding, triathlon voeding en meer...

Stel... Je rijdt de belangrijkste race van het jaar, bent lekker onderweg en krijgt een enorme kick van alle andere triathleten die je aan het inhalen bent. Maar dan. Je schakelt verkeerd en je ketting loopt er ineens af. Je stapt gefrustreerd af, gedachten als "daar gaat m'n podium!" schieten door je hoofd en je bent op weg om je handen eens flink in de kettingolie te dopen. Niet doen!

Wist je dat je al fietsend je ketting er weer netjes op kunt proberen te leggen? Loopt je ketting er nl. aan de buitenzijde van het buitenblad af, blijf dan voorzichtig doortrappen en schakel met de voorderailleur naar het binnenblad. De ketting gaat dan vanzelf mee en je kunt weer voort.

Omgekeerd kan natuurlijk ook gebeuren. Loopt de ketting er aan de binnenzijde van het binnenblad af, schakel dan naar het buitenblad en de ketting gaat vanzelf mee. Let wel op! Geef niet teveel druk op de pedalen als de ketting er nog af ligt. Hiermee zou je nl. de derailleur kunnen verbuigen of de tandjes van het kettingblad beschadigen en is doorrijden waarschijnlijk sowieso niet meer mogelijk.

Afgelopen week kreeg ik deze en vele andere, zeer bruikbare tips aangereikt tijdens een workshop fietsonderhoud en -reparatie bij Bikestore Gadet aan de Kasteel Erensteinstraat in Maastricht. Een gelegenheidsworkshop, speciaal voor de leden van onze Triathlon Club Maastricht.

Na een ontvangst met een kopje koffie en wat lekkere stukjes energiereep, werden we opgesplits in twee groepen. De ene groep begon met uitleg over het thema "pech onderweg" met onderwerpen als bandenwissel, kapotte spaak, aflopende ketting, etc., de andere groep kreeg uitleg over het thema "onderhoud" met onderwerpen als vervangen van de trapas, de lagers in het balhoofd, etc.. Ik onderhoud mijn beide fietsen zoveel mogelijk zelf en voor mij was het vooral een bevestiging dat ik dat goed doe. Toch werd ook ik nog verrast met een aantal leuke tips en ideeen, waarvan de afgelopen ketting er dus eentje van was.

Na een korte pauze wisselde de beide groepen van plek en een dikke 2 uur later konden we terugkijken op een geslaagde avond. Dank aan de mannen van Bikstore Gadet voor de heldere uitleg en clubgenoot Friso voor de organisatie van de avond.

Triathlon | Blog. Een interessant ervaringsblog over triathlon. De triathlon afstanden, triathlon kalender, triathlon training, triathlon kleding, triathlon voeding en meer...

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte blijven? Volg Triathlon Blog dan nu ook op Facebook en Twitter!

Je krijgt dan automatisch een melding bij elke nieuwe post.

bottom of page