Review: CEP Pro Run 2.0 compressiekousen
- Boudewijn Leunissen
- 30 jun 2016
- 3 minuten om te lezen

Op het internet lees ik steeds vaker over de zin en onzin van compressiekousen.
Compressiekousen zijn in opkomst en dus ook het aantal merken en mogelijkheden hierin. Voorbeelden daarvan zijn de compressiekousen van de merken 2XU en Craft, waarbij deze laatste - voornamelijk bekend van zijn thermo onderkleding - inmiddels ook compressiekousen voor de wintersport(er) heeft ontwikkeld. Van oudsher zijn echter de merken Herzog en CEP de gevestigde namen die hun kennis vanuit de medische hulpmiddelen branche hebben weten in te zetten ten behoeve van de sport.
Omdat ik ook de afgelopen wedstrijden steeds meer atleten met dergelijke kousen zie en onder het motto: “baat het niet dan schaadt het niet”, besluit ik bij de lokale hardloopspecialist een paar van deze kousen aan de schaffen en ze zelf eens aan een test te onderwerpen.
Ik kan natuurlijk kiezen voor een opvallende, soms lekker foute neon kleur en heb dan meteen een goed excuus om ook nog wat leuke bijpassende kleding aan te schaffen, maar nee. Na wat advies kies ik voor de Pro Run 2.0 compressiekousen van het merk CEP in de neutrale kleur zwart. Tevens legt de hardloopspecialist mij nog uit hoe ik de kousen het beste kan aantrekken:
1. Trek de kous over de arm (Je hand zit helemaal tot vooraan in het teenbed) en keer hem binnenstebuiten tot net boven (!) de hiel. Er blijft dus als het ware een stukje hiel zichtbaar, alsof het lijkt op zo'n low sock.
2. Steek de voet nu in de kous en trek het voetgedeelte met twee handen over de voet. Zorg er wel voor dat het hielstuk goed om de hiel zit en het voetstuk niet gedraaid of geplooid zit. Later aanpassen is nl. best lastig en kan ook irritaties tijdens het lopen veroorzaken.
3. Trek of rol vervolgens het beengedeelte van de kous gelijkmatig naar boven en verdeel de kous zonder plooien over het onderbeen. Let op! Trek de kous ook niet té hoog op, maar zorg dat er ongeveer 2 cm tussen de bovenrand van de kous en de knieplooi blijft ander kan ook dit onaangename irritaties in de knieholte tot gevolg hebben.
’s Avonds heb ik toch een looptraining op het programma staan en besluit de kousen dan ook meteen te gebruiken. Ondanks de verkregen tips kost het me behoorlijk wat moeite om de kousen aan te trekken, met name over de hiel van de voet. Eenmaal aan, voel ik wel meteen het compressie effect; strak, maar niet beknellend. In theorie geven de kousen meer stabiliteit, bevorderen herstel en verminderen de kans op blessures. Vooral naar dat laatste ben ik erg benieuwd. In de sprint triathlon van Herderen (B) afgelopen maart had ik nl. een lichte blessure aan mijn linkerknie opgelopen en alhoewel het herstel met de nodige fysio behandelingen al voorspoedig is, hoop ik met deze compressiekousen terugval of nieuwe klachten te voorkomen. Al tijdens de eerste meters voel ik het effect. Veel minder druk op de kuiten en het lijkt alsof ik wat stabieler sta. Zou dit echt werken? Ik vervolg mijn training en blijf alert. De kousen zijn natuurlijk geen wondermiddel.
De sterk verminderde vermoeidheid in de kuiten ná de training - de kousen bevorderen in theorie ook het herstel dus het advies is altijd om deze altijd na een training nog even aan te houden - verrast me eveneens positief. Mijn eerstvolgende training (zelfde rondje, zelfde afstand) besluit ik weer zonder de kousen te lopen om het verschil te ervaren. En inderdaad, veel minder stabiliteit - het lijkt wel alsof de kuiten onder het lopen alle kanten op zwabberen - en ook het herstel duurt weer wat langer.
Ben ik definitief verkocht? Nog niet.
In een triathlon is snel kunnen wisselen pure tijdwinst. De eerstvolgende wedstrijd in Weert ervaar ik echter dat de kousen voor een triatleet niet erg handig zijn. Door de combinatie van wedstrijdstress en natte handen en voeten na het zwemonderdeel doe ik er erg lang over om de kousen goed aan te trekken. Gevolg? Een belabberde wissel en meer dan 2 minuten tijdverlies. Het afsluitende looponderdeel gaat echter wel boven verwachting en zonder enige vorm van klachten! De compressiekousen lijken dus ook nu te werken.
Conclusie? Voor loop- en óók fietstrainingen zijn de kousen een blijvertje. In de volgende wedstrijden ga ik echter de compressie tubes eens uitproberen. Wordt vervolgd....
Comments