top of page

Review: Profile Design Aerodrink drink systeem

Regelmatig zie ik tijdens triathlons in de wisselzone fietsen uitgerust met aerodynamisch gevormde bidons op het stuur. Vaak zijn ze gemonteerd tussen de beugels van het ligstuur en de een is nog futuristischer dan de ander.

"Een bidon óp het stuur. Zou dat nu echt zo handig zijn?" Tijd om het zelf maar eens te gaan ervaren.

Van mijn sponsor Triathlonaccessoires.nl kreeg ik het 'Aerodrink' drinksysteem van Profile Design aangeboden alsmede de bijpassende en los verkrijgbare montagebeugel om de bidon ook op een gewoon rond stuur te kunnen bevestigen.

Zowel bidon als houder zijn door Profile Design goed verpakt en voorzien van documentatie met veelal algemene informatie en overzicht van onderdelen in de verpakking. Minpunt is echter toch wel het ontbreken van een duidelijke handleiding. Bij de bidon informatie over hoe deze te gebruiken en waarvoor de verschillende onderdelen dienen en bij de beugel een duidelijk stappenplan om deze te monteren.

"...de bijpassende en los verkrijgbare montagebeugel om de bidon ook op een gewoon rond stuur te kunnen bevestigen."

Een zoektocht op internet brengt helaas ook niet veel uitkomst. Op de website van Profile vindt je namelijk alleen datgene aan documentatie dat al in de verpakking is ingesloten. Een leerpuntje voor Profile dus als je het mij vraagt.

Na gebruik van enig 'gezond boeren verstand' lukte het me om de beugel op mijn stuur te monteren. Overigens kun je met deze beugel niet alleen de Aerodrink bidon monteren, met het meegeleverde opzetstuk kun je ook een gewone bidon(houder) bevestigen.

In de verpakking van de beugel zitten ook nog twee rubberen plakstrips, waarvan ik in eerste instantie niet meteen het doel kon achterhalen. Uiteindelijk heb ik deze aan weerszijde van de binnenkant van de beugel geplakt opdat de bidon onder het rijden over een hobbel ook gewoon op z'n plek blijft zitten. Aan de voorzijde wordt de bidon met een klittebandje vastgezet.

De Aerobidon zelf kent een inhoud van 650ml, gemiddeld genomen voldoende vocht voor een uurtje inspanning en wordt geleverd met een verlengde drinkslang die voldoende groot in doorsnede is om eenvoudig en snel een flinke teug te nemen.

Typisch voor de Aerodrink van Profile Design is zijn grote vulopening aan de bovenzijde die wordt afgedekt met een vanuit het midden naar zes zijden ingesneden schuimrubberen sluiting. Een sluiting die het mogelijk maakt om ook onderweg (bijvoorbeeld in de bevoorradingszone van een wedstrijd) de bidon snel weer te voorzien van verse inhoud en er tevens, samen met de bijgeleverde spons (zie foto hierboven) voor zorgt dat de inhoud er niet meteen weer uitklotst.

"...aan de bovenzijde afgedekt met een schuimrubberen sluiting."

De bidon in de praktijk

De eerste praktijktest was tijdens de 111 triathlon van Bilzen (B) in mei 2017. Door het bijzondere concept van deze wedstrijd (1km-100km-10km) en met twee bevoorradingsposten onderweg kon ik het 'bijvullen zonder te stoppen' van de aerobidon een aantal keren in praktijk brengen.

In de week voorafgaand aan de wedstrijd had ik de bidon al eens - uiteraard gevuld met inhoud - meegenomen tijdens een training om te testen hoe het drinken vanuit liggende positie me zou bevallen. En inderdaad, ik ervoer meteen de voordelen: je verliest geen snelheid of ritme meer omdat je rechtop moet komen om je bidon uit de (zadel)houder te halen.

De drinkslang zit overigens, ook in liggende positie, niet in de weg. Mocht de drinkslang onverhoopt toch te lang zijn, kun je hem eenmalig en naar eigen wens korter maken.

"...je verliest geen snelheid of ritme meer omdat je rechtop moet komen om je bidon uit de (zadel)houder te halen."

De eerste ervaring met het bijvullen had ik dus tijdens de wedstrijd in Bilzen. Bij de eerste bevoorrading had ik moeite om de aangereikte bidon goed leeg te spuiten in de aerobidon. Gevolg: minder dan de helft van de 500ml vloeistof werd overgebracht naar de aerobidon. Oorzaak hier was echter de sluiting van de aangereikte bidon. Omdat je deze door de opening van de aerobidon moet drukken, duw je de sluiting van die aangereikte bidon als het ware weer dicht.

Geleerd van de eerste passage ging het bij de tweede bevoorradingspost meteen stukken beter.

Zorg er vóórdat je de aangereikte bidon gaat legen voor dat de sluiting van deze bidon goed openstaat. Draai de bidon op z'n kop boven de vulopening van de aerobidon en begin hard te knijpen om de vloeistof over te dragen. Door de druk zal de eventueel gesloten sluiting vanzelf weer opengaan.

Je zult een 500ml bidon niet in een keer kunnen legen dus laat er weer wat lucht bij - desnoods zet je de aangereikte bidon even tussen je tanden om de sluiting goed open te zetten - en herhaal dit proces totdat je aerobidon weer voldoende is gevuld.

Een tip: mocht je de weerstand die de rubberen afsluiting op de aerobidon geeft bij het legen van een aangereikte bidon toch wat onhandig of moeilijk vinden, laat deze er dan vanaf. Je kunt dan i.p.v. deze afsluiting de de meegeleverde spons wat meer omhoog trekken zodat deze iets boven de vulopening uitsteekt. Op die manier hoef je de sluiting van de aangereikte bidon niet door de sluiting van de aerobidon te drukken.

Conclusie: het is even wennen. Vooral het bijvullen kan in het begin een knoeiboeltje zijn maar dat weegt niet op tegen het drinkgemak onderweg. Vooral heel veel oefenen is het advies!

Heb ik je interesse gewekt? Neem dan snel een kijkje op de Triathlonaccessoires.nl voor een aantrekkelijke aanbieding! Ook voor de los verkrijgbare montagebeugel kun je bij hen terecht.

Vond je dit artikel interessant en wil je op de hoogte blijven? Volg Triathlon Blog dan nu ook op Facebook en Twitter!

Je krijgt dan automatisch een melding bij elke nieuwe post.

bottom of page